dokładnie.masz może namiar na to, ile traci się wartości odżywczch (białka) podczas obróbki termicznej? Interesuje mnie smażenie na oleju, gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku itd.
[...] W trakcie obróbki część wartości odżywczych zawsze zostaje utracona, więc omega 3 również, ale nie spotkałem się z dokładnymi badaniami na ten temat. Najlepsze metody to gotowanie na parze, wędzenie i duszenie. Poczytaj to http://www.sfd.pl/temat228180/ "niewiem co lepsze smażona, w panierce, na glebokim oleju czy wędzona " - w [...]
[...] zaraz po podsmażeniu mięsa. 3. Idź na całość! Jedz owoce, warzywa, ziemniaki, sałatę – wszystkie te produkty nie mają ani gram tłuszczu. Także grilowanie i gotowanie na parze odbywa się bez tłuszczu. 4. Wersja oszczędnościowa Zielone światło dla zbóż, makaronu i ryżu – zawierają one jedynie śladowe ilości tłuszczu. 5. [...]
s.m.p.a - dzięki, ja chyba całkowicie przerzucę się na gotowanie na parze, albo zwykłe gotowanie. Tylko ten smak... Powiadomki nie tylko do tego tematu padają. A bez tego trudno ogarnąć większość ciekawych postów... Spam OFF, ciśniesz dalej Marcelll !
SMPA pytalem o to gotowanie na parze a w wodzie co nie, i chcialbym sie dowiedziec bo jak gotuje w wodzie co nie to sobie doprawie tam sól itp a jak bede gotowal na parze to nie doprawie chyba wtedy? I tak ogolnie to co jeszcze moge na parze gotowac oprocz cyca? bo mam taki gar z tym co sie da na parze gotowac to moze bym sie przerzucil z [...]
[...] jedzenie. · Zrezygnuj z potraw smażonych w głębokim tłuszczu i tłustych. · Odpowiedni sposób przyrządzania potraw to: grill (delikatne grillowanie), opiekanie na ruszcie, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym danie nie będzie suche), gotowanie, duszenie (można wcześniej delikatnie obsmażyć produkt). · Możesz [...]
Wydaje mi sie, ze najnizszy GI maja produkty surowe, gotowanie na parze moze go lekko podwyzszac, ale bedzie on nizszy od gotowania w wodzie. Uprzednio zagotowane produkty zamrozone badz schlodzone obnizaja swoj GI, ze wzgledu na retrogradacje skrobi czyli jakby powrot do pierwotnego stanu surowego ale tylko czesciowo. Gotowanie w wodzie [...]
[...] - avokado, - oleje z nasion i orzechów, Wiem, że nabiał na tym etapie zabroniony. Nie wiem tylko co z kaszami, ryżami, makaronami (durum, lub razowe). Co do obróbki: głównie gotowanie na parze - smakuje mi to, zupy, koktajle, rzadko coś pieczone. Zmienił się też układ kalorii, i tak... Zapotrzebowanie na dzień, jakiego będę się trzymać, to 1800 [...]
[...] ryby, chleb zytni, warzywa, owoce, mleko z niska zawartoscia tluszczu, beztluszczowy lub z mala iloscia tluszczy jogurt, wszystko bez panierki, orzechy wloskie Olej z oliwek(gotowanie w mniejszej temp), olej rzepakowy (gotowanie w wysokiej temp) Po treningu banan Gotowanie: Na parze, w wodzie, pieczenie, opiekanie bez dodatku tluszczu, [...]
[...] jest procentowa zawartość białka do węglowodanów i tłuszczu, jaka jest ilość błonnika zawartego w węglowodanach), poprzez rodzaj obróbki kulinarnej(smażenie, pieczenie, gotowanie - wyłączając gotowanie na parze,- wpływa niekorzystnie na trwałość witamin), ilości spożytego jedzenia(w diecie zawierającej poniżej 1000kcal nie jest możliwe [...]
[...] porządek. Jak już myślę o jakieś poważniejszej diecie to mi przechodzi :P Wacham się pomiędzy eliminacją produktów do bezpiecznej bazy i przygotowania (jakieś pieczenie i gotowanie na parze) a pozostaniu przy tym jak jest i okresowym eliminowaniu różnych produktów (po kolei, po jednym produkcie na raz). Jak sobie to przemyślę, to się podzielę [...]
[...] I to chyba wszystko, co trzeba zapamiętać. Schudłam 15 kg i wierzcie mi nie zastanawiałam się czy zjadłam wystarczającą ilość białka, czy tłuszczu. Ktoś pytał o gotowanie na parze, a więc są niedrogie garnki po 35 zł składające się z jednego garnka z dziurkami wkładamy go do drugiego z wodą i przykrywamy przykrywką. Ale można [...]
Arwena ale jak je tak moczyc cala noc to czy sie z nich przypadkiem nie wyplukuje wszystkich wartosci odzywczych?Bo przeciez lekarze zalecaja np. gotowanie na parze dlatego,ze gotowanie w wodzie wyplukuje to co cenne dla organizmu z pozywienia.
[...] dla organizmu w dłuższej perspektywie. Załączam kilka przykładów swoich warzywnych miksów. MARYNATA Sposobem na odczarowanie braku smaku mięsnych posiłków jest przygotowanie marynaty i zamarynowanie w niej mięsa. Marynatę przygotowujemy dzień wcześniej – popołudniem, na wieczór, tak aby mięso poleżało w niej około 24 h i nabrało [...]
[...] lała na patelnię wodę i tak to "smażyła". Nie chodzi o to, że lubię smażyć, nic z tego co jem nie jest smażone, po prostu nie widziałem innych opcji. Piekarnik to za dużo pitolenia się a gotowanie na parze? Nie wiem za bardzo jak to się robi, ale brzmi dobrze, gotowanie to najlepsza możliwość, muszę poczytać na ten temat. Pozdrawiam.
Jeszcze jedno pytanie - czy gotowanie na parze, przykładowo drobiu, traci sens, jeśli po takim przygotowaniu potrawy wrzuciłbym ją na chwilę na teflon żeby przysmażyć panierkę?
gotowanie na parze to nie jest żadne tam odparowywanie wody z ryby Jest to metoda stworzona w starożytnej japoni, bardzo popularna też w chińskiej kuchni ze względu na prostotę i walory zdrowotne. Najlepszym narzędziem jest oczywiście specjalny kosz do gotowania na parze. Wygląda to jak takie duże drewniane sito. Można też użyć dużego metalowego [...]
[...] Z tego co wyczytalem smazenie jest zle, a pieczenie w miare ok. To prawda? Chodzi mi glownie o przygotowywanie miesa. Co do ogolnego gotowania najlepsze jest w kolejnosci, gotowanie na parze, gotowanie, pieczenie i na samym koncu odradzane przy zdrowym jedzeniu - smazenie? para gotowanie pieczenie smażenie 4. W temacie z 10 poradami odnosnie [...]